duminică, 2 septembrie 2012

A bit of culture

Daca v-am asaltat acuma ceva timp cu un top de filme numa bune de vazut intr-o zi plictisitoare sau intr-o seara relaxanta, ei bine, am decis sa va aduc putin si pe calea cartii.Da, daca v-ati gandit la un top de carti atunci gandim la fel...orice altceva e gresit, si nu corespunde cu ce urmeaza.
Asa ca, in speranta ca macar una va avea un titlu atractiv, descriere misto, sau macar poza de pe coperta mai de doamne ajuta, va prezint "Top 10 carti care merita citite":
1.Aventurile lui Sherlock Holmes (Memoriile lui Sherlock Holmes) de Sir Arthur Conan Doyle




















Poate ati vazut filme, seriale si alte ecranizari ale acestui personaj.Ei bine daca alea vi s-au parut interesante si captivante, stati sa vedeti cartile.De fapt sa le cititi....eu personal abia ma stapaneam sa nu stau toata ziua sa citesc.Era efectiv o lectura cu sufletul la gura.Devoram, la figurat vorbind, cartea...si era...era de neegalat sentimentul.Merita citite.Poate nu toti apreciaza un roman politist sau de mister, dar asta nu are cum sa dea gres.E prea bun.

2.Zece negri mititei de Agatha Christie





















Tot din categoria roman politist/mister, aceasta autoarea asta o fost nacuta sa faca asa ceva.Povestea care este relevata la sfarsitul acestei opere este incredibila.Toata actiunea e plina de mister si suspans, incat ajungi sa vrei sa citesti totul dintr-o bucata.Merita...ori asta, ori altceva sub numele acestei autoare.

3.Necronomicon de H.P.Lovercraft




















De data asta parasim realitatea posibila, ca sa intram pe taram neumblat si inspaimantator.Aceasta "culegere" ca sa zic asa, de povesti horror apare doar in varianta englezeasca, insa daca sunteti putin deprinsi cu limba asta o sa puteti da gata cartea(hai ca oricum va mai uitati la spongebob pe net in engleza si mai prindeti de acolo cate ceva).Si aveti ce.E groasa cat Biblia...in orice caz, un autor remarcabil al secolului trecut.O adevarat lume plina de creaturi monstruase si descrieri menite sa iti ridice parul de pe ceafa.

4.The shining de Stephen King





















Tot pe tema "Sperie-ma de poti", cartea aceasta apartine unuia dintre cei mai mari autori de horror ai tiimpurilor noastre.Avand ca model pe Lovercraft, King da dovada de o imaginatie am spune, bolnava, cu adevarat psihotica, care ii pune personajele intr-o situatie terifianta.Facand apel la subconstientul uman, oarecum exploatand slabiciunile mintii omenesti el creeaza un scenariu extrem de bun.

5.Cronicile Wardstone de Joseph Delaney

















Ce-i drept, am citit doar un volum din colectia asta, insa si ala e destul ca sa te atraga in plasa.Odata ce ai intrat in lumea vracilor, spiritelor si Intunericului nu mai poti da inapoi.Ramai fascinat de usurinta cu care decurge lectura si esti din ce in ce mai absorbit de actiune.Mi-a placut in asa hal cartea ca am dat gata intr-o zi.Merita.Chiar merita.

6.Idiotul de Feodor Dostoievski





















De data asta ne indreptam atentia asupra unu roman rusesc, care aduce a roman de dragoste dar se dovedeste a fi mult mai mult.Printul Miskin este un personaj complex care fascineaza cititorul, iar deznodamantul romanului nu este nici el mai prejos.Dragoste cu nabadai, asa ar putea fi o descriere scurta a actiunii.Insa lectura va releva detalii.

7.Elevul Dima dintr-a saptea de Mihail Drumes





















Taram romanesc!Pana acum am ramas cu impresia ca doar strainii pot scrie ceva ce merita citit.Insa aflati ca nu e asa.Mihail Drumes a creat prin romanul asta o exprimare a rebeliunii stupide din sufletul de adolescent.O poveste ce are suisuri si coborasuri, o actiune cu de toate, un deznodamant cam sec dar totusi bine meritat.Probabil unul dintre romanele romanesti care chiar fac placere cititorului.

8.Winnetou de Karl May






















Un western foarte captivant.O poveste despre un greenhorn si un indian care tinde sa emotioneze putin.O carte foarte placuta de lecturat, plina de actiune si suspans, cu o fluiditate a evenimentelor fara cusur,Este un roman cunoscut, dupa care s-a facut chiar si un film.Si isi merita faima.

9.Peripetiile bunului parinte Mockinpott de Hisashi Inoue





















Mda,stiu ce ganditi: HA?!?!...nu prea cred ca stiu multi titlul asta, sau cartea sau despre ce e.Insa nu va faceti griji, va lamuresc: E o adevarata comedie.E vorba despre viata unui baiat dintr-un camin catolic, care trece prin diferite etape amuzante ale vietii insotit mereu de parintele spiritual, Parintele Mockinpott, un calugar catolic.Actiunea are momente cand va face sa zambiti, alteori sa radeti in hohote, iar daca va amuzati copios s-ar putea sa trebuiasca sa opriti putin lecturarea pana va reveniti din ras.

10.Viata lui Pi de Yann Martel





















Am vazut ca s-ar putea sa apara un film dupa cartea asta.De fapt, ce spun"s-ar putea"?O sa apara, doara am vazut un trailer.Oricum, cartea este destul de buna, a castigat un premiu in 2002 deci asta spune ceva.Este o adevarata lupta psihologica atunci cand Pi ramane blocat pe o barca de salvare cu un tigru bengalez.Ce ati face voi? Dar nu va intebati daca Pi ar face la fel?Cititi si veti afla.

P.S.ca de obicei, topul este aleatoriu, fara vreo intentie de clasament.Acuma, ca sa pun ceva si de la mine:

Oh love


The strings that hold me are slowly fraying
The urge to scream is greater than ever
Not meant for torture, not able to endure the pain
My heart is ripping my chest apart
Filling my veins with filthy blood
Filthy with my love for you.

Days begin to be like nightmares
Nights are just hours when I stay sleepless
Moments that keep us apart
Day and night I think of you
My lucid dreams are gone too
Because of you.

In every thing I lay my eyes upon
I see a reason to kneel down and mourn
And beg divinity to make the suffer end
To give me power to surrender
Or help me cope with this longing
For you.

Was this meant to be? Is this still my reality?
We were apart for so long
I thought you forget even the way I walked
But then again, it seems to me
That our destiny is much more worthy
Than we thought.

Lucky, charmed and chained
Lover of you with all my faith
Your servant when you want
Now I realize this too
I’ll walk round the world for you
Just because you’d say so.

So, for now,
My love will grow
I’ll seek you
Wherever you’ll go
Because without your perfume to calm me down
I don’t know what…
Time might do.


Cum sa cresti legume...
 Ion si Maria erau gradinari. Intr-o zi se intalnesc ei pe ulita si Maria
zice:
- Mai Ioane, cum faci tu ca la tine rosiile sunt mai rosii ca ale mele? Ca si eu le ud, si eu le ingrijesc, sunt rosii, dar parca tot a tale-s mai rosii ca ale mele.
- Apoi fa Marie, sa stii ca-i un mare secret aicea: sa stii tu de la mine, ca eu in fiecare dimineata cand ies sa le ud, ies in pielea goala. Si cand ma vad rosiile, tate se inrosesc de rusine, si asa raman. Pleaca Maria bucuroasa ca a aflat marele secret si se intalnesc peste vreo doua saptamani:
- Ei, cum ii fa Marie, inrositu-s-au rosiile?
- Apai mai Ioane, rosiile tat asa or ramas, da in schimb mi s-or facut niste castaveti, de mai mare dragul...


Ei bine, sper ca v-a placut.Ne revedem week-endu viitor!
Serus!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu